Scoottie Gids

Wat is data mining?

Data mining wordt steeds belangrijker binnen het bedrijfsleven. Niet zo verwonderlijk want door de toename van het internetverkeer stijgt ook de data die achter wordt gelaten. Met data mining kunnen er niet alleen patronen en verbanden worden gelegd tussen al deze data, maar geeft het bijvoorbeeld ook een goed inzicht in de trends van nu en die voor in de toekomst. Voor bedrijven is deze informatie zeer waardevol. Deze data kan een hulp zijn bij het beantwoorden van ingewikkelde vraagstukken, maar het kan ook de juiste strategie op het gebied van online marketing aangeven. Voordat de informatie die door data mining wordt verkregen bruikbaar is, moet deze gestructureerd worden. Feitelijk gezien gebeurt dit in een proces waarin er 4 stappen worden doorlopen.

Data mining

De 4 stappen van data mining

De informatie die verkregen kan worden door het toepassen van data mining, kan in de beginfase nog worden aangemerkt als ruwe data. In de eerste plaats moet deze verkregen informatie geïdentificeerd worden. Dat wil zeggen dat er gezocht en gefilterd wordt op documenten en informatie die van waarde kunnen zijn voor de onderneming of het bedrijf. Na deze stap in data mining kan er begonnen worden met het structureren van informatie die voorhanden is. Vervolgens gaat het proces verder met het zoeken naar verbanden en combinaties tussen de reeds gestructureerde informatie. Een bedrijf krijgt op deze manier nieuwe inzichten welke mogelijk worden gemaakt door het ontdekken van nieuwe structuren. Deze nieuwe schat aan informatie is niet alleen nu waardevol voor een onderneming, maar kan in de toekomst ook gebruikt worden om de juiste keuzes te kunnen maken en eventuele risico’s te beperken.

 

Data mining voor het MKB

Vooraanstaande bedrijven en grote multinationals maken al langer gebruik van data mining. Maar, ook ondernemers in het Midden en Kleinbedrijf kunnen hier hun voordeel mee doen. Data mining geeft namelijk niet alleen meer inzicht in de toekomst, maar ook in de tijd die achter ons ligt. Besluitvormingen of processen kunnen op deze manier eenvoudig worden aangepast waardoor doelstellingen makkelijker en met meer succes worden behaald. Ondernemers in het MKB gebruiken data mining vooral om hun marketingcampagnes nog meer te kunnen verfijnen. De data laat immers zien waar de doelgroep behoefte aan heeft, waarom dat zo is en of dat in de toekomst zo blijft. Diensten en producten kunnen op deze manier nog specifieker aangeboden worden. Daarmee is data mining waardevol voor het succes van zowel kleine als grote ondernemers.

Wat is data mining?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven